Je bestelbus goed beveiligen? Check deze tips!

Je bestelbus goed beveiligen? Check deze tips!

Als je eigenaar bent van een bestelbus, weet je hoe belangrijk dit voertuig is voor je dagelijkse werkzaamheden. Of je nu goederen vervoert, gereedschappen in je bus opslaat of klanten bezoekt, je bestelbus is vaak onmisbaar.

Sterker nog, zonder bestelbus komt je bedrijf letterlijk stil te staan. Zonder bus kan je immers geen werk uitvoeren. Daar zit je als ondernemer niet op te wachten. In dit artikel bespreken we waarom welke maatregelen je kunt nemen, en hoe je mogelijk fiscale voordelen kunt behalen door te investeren in beveiliging.

Waarom zijn bestelbussen kwetsbaar voor diefstal en inbraak?

Bestelbussen worden vaak geparkeerd op openbare plaatsen, zoals op de stoep, bij je woning of op bouwplaatsen. Dit maakt ze kwetsbaar voor inbraak en diefstal. De schade van een inbraak gaat echter verder dan alleen het verlies van goederen: zoals we eerder al aangaven kan je belangrijke werktijd verliezen en zelfs je klanten teleurstellen door vertragingen.

Hoe kun je je bestelbus beveiligen?

Extra sloten

De standaardvergrendeling van je bestelbus is vaak niet genoeg om dieven af te schrikken. Overweeg om extra sloten te installeren, zoals een schuifdeurslot, trekhaakslot en een versnellingsbakslot. Dit zijn mechanische sloten.

Beveiligingsalarmen en GPS-trackers

Technologie kan een grote rol spelen bij het beveiligen van je bestelbus. Moderne alarmsystemen en GPS-trackers zijn een waardevolle toevoeging als het om bestelbusbeveiliging gaat.

Raamroosters en blindering

De ramen van je bestelbus zijn vaak een zwakke plek. Dieven kunnen eenvoudig door de ramen kijken om te zien wat erin ligt en vervolgens besluiten om in te breken. Je kunt dit voorkomen door:

Raamroosters te monteren. Deze metalen raamroosters zorgen ervoor dat, zelfs als een raam ingeslagen wordt, het voor dieven onmogelijk is om de laadruimte te bereiken. Ze zullen daarvoor door het metaal moeten gaan, wat een zeer uitdagende klus is.

De ramen te blinderen: Door de ramen van je bus te blinderen, voorkom je dat mensen naar binnen kunnen kijken. Dit kan de verleiding om in te breken verminderen, omdat dieven niet precies weten wat er binnen te halen valt.

Denk na over parkeerplaatsen

Een van de eenvoudigste manieren om inbraak te voorkomen, is door goed na te denken over waar je parkeert. Dit zijn enkele aandachtspunten:

Parkeer met de laadruimte tegen een muur: Dit maakt het vrijwel onmogelijk om via de achterdeuren in te breken.

Parkeer je bus op een goed verlichte plek of, indien mogelijk, op een bewaakt terrein. Dit schrikt dieven af. Als je de bus voor je huis parkeert, zorg dan dat hij altijd vol in het zicht staat. Dat kan dieven afschrikken om een inbraakpoging te wagen.

Fiscale voordelen bij het investeren in beveiliging

Het beveiligen van je bestelbus is niet alleen een investering in de veiligheid van je spullen, maar kan je ook fiscale voordelen opleveren. De Nederlandse overheid stimuleert ondernemers namelijk om hun voertuigen en bedrijfsmiddelen goed te beveiligen. Dit zijn enkele fiscale voordelen waarvan je kunt profiteren:

1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een fiscale regeling waarmee je een percentage van je investeringen in bedrijfsmiddelen kunt aftrekken van je winst. Beveiligingsmaatregelen, zoals alarmsystemen en GPS-trackers, kunnen vaak onder deze regeling vallen.

Als je in een jaar tussen de €2.601 en €353.973 investeert in beveiliging of andere bedrijfsmiddelen, kun je een deel van deze investering aftrekken. Vraag je boekhouder om de actuele voorwaarden om van de KIA gebruik te kunnen maken.

2. Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Sommige beveiligingssystemen vallen onder de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Als je bijvoorbeeld kiest voor een energiezuinige GPS-tracker of alarmsysteem dat bijdraagt aan een lager energieverbruik, kun je mogelijk in aanmerking komen voor extra fiscale aftrek.

Dit geldt vooral voor beveiligingsoplossingen die ook helpen bij het verminderen van brandstofverbruik of uitstoot. Vraag ook voor deze regeling je boekhouder om de actuele voorwaarden om gebruik te kunnen maken van deze regeling.

3. Verzekeringsvoordelen

Hoewel dit geen fiscale regeling is, kan het installeren van goede beveiligingsmaatregelen ook leiden tot lagere verzekeringspremies. Veel verzekeraars bieden korting op je premie als je bus voorzien is van bepaalde anti-inbraakmaatregelen, zoals alarmsystemen of extra sloten.

Wat is jouw tip?

Tot zover onze tips voor het beveiligen van jouw bestelbus. Heb je zelf nog een andere waardevolle tip om de kans op diefstal en inbraak te verkleinen? Deel ze dan met ons, we delen jouw toevoeging graag.